Prijs voor dierenwelzijn naar Dierenpolitie

 In Donaties, Prijs

Almere – De Ida Zilverschoonprijs, de prijs voor personen of organisaties die een wezenlijke bijdrage leveren aan dierenwelzijn en het bestrijden van dierenleed, is dit jaar gegaan naar de Dierenpolitie. De prijsuitreiking was bij Stichting AAP in Almere.

‘Ja, de Dierenpolitie bestaat nog!’, benadrukte mevrouw Enders-Slegers namens de stichting tijdens haar toespraak. ‘De laatste campagne voor de Dierenpolitie was enkele jaren geleden en sindsdien is ze maar weinig in het nieuws.’

Die onbekendheid doet tekort aan het goede werk van de Dierenpolitie, vindt het bestuurslid. Want het is juist de Dierenpolitie die zo veel dieren redt en daardoor leed voorkomt. Naast alle ‘bijvangst’ van de Dierenpolitie, zoals drugshandel of uitkeringsfraude signaleren, staat steeds het dierenwelzijn voorop. De Dierenpolitie redt op de eerste plaats dieren en verdient alleen al daarom de prijs.

De prijs is bedoeld voor alle zogeheten taakaccenthouders Dierenpolitie, maar politiechef Gery Veldhuis – portefeuillehouder op dit onderwerp – wilde Anouk Duijnker en André Assink voordragen. Beide politiemedewerkers stonden aan de wieg van de Dierenpolitie en werken aan de verdere professionalisering van hun vak.

Dwarsverbanden

Die professionalisering zit wat Duijnker betreft in een integrale aanpak. Een aanpak zoals bij ondermijning. ‘Ik zie dat de centrale en lokale overheden en de handhaving elkaar daarin steeds beter vinden. Aan de dierenkant wordt ook zo gewerkt, maar dan in het klein.’ De politie moet wat de agent betreft steeds het brede criminele spectrum voor ogen houden, omdat de criminaliteit zo veel dwarsverbanden kent. ‘In leegstaande woningen worden bijvoorbeeld illegale fokkerijen gezet, of we komen via uitkeringsfraude bij hennepkwekerijen die bewaakt worden door honden die op hun beurt aan hun lot worden overgelaten.’

Recente Berichten